Yhteystiedot

Matti Kämäräinen
Haapalahdentie 12
75530 Nurmes
0500263470

Pikakysely

Hyväksytkö koko maakunnan terveyspiiriin siirtymisen palvelurakenteen parantamiseksi?

Riveria aikoo vähentää Pielisen Karjalan aloituspaikkoja tuntuvasti

Tiistai 27.8.2024 klo 9.41


Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus käsittelee tulevana torstaina yhteistoimintaneuvottelujen käynnistämistä taloudellisin ja tuotannollisin perutein.

Valtioneuvostohan jo kevään kehysriihessä päätti leikata toisen asteen ammatillisen koulutuksen rahoitusta 100 miljoonaa euroa. Tuo tarkoittaa valtakunnallisesti opiskelupaikkojen vähenemistä 8 300 opintovuotta.

Nyt on syntymässä maakunnassamme vääntö reuna-alueiden ja maakuntakeskuksen välillä. Riverian täysin virkamiestyönä tehty esitys vähentää tuntuvasti esimerkiksi Pielisen Karjalan aloituspaikkoja (Lieksa ja Nurmes). Asian keskeneräisyyden vuoksi yksiyiskohtia en avaa. Totean vain, että tuntuvia leikkausten vaikutukset täällä toteutuessaan ovat. 

Tiedämme kaikki, miten tärkeää seutukunnallemme on turvata metalli- matkailu- ja elintarviketeollisuutemme työvoima. Jos sitä mainitsemiltani aloilta vähennetään tuntuvasti tai lopetetaan kokonaan, ei tänne nuoria töihin saada. Jos juuri  peruskoulun lopettaneet nuoret joutuvat lähtemään keskenkasvuisena muualle opiskelemaan, todennäköisesti he eivät enää palaa seutukunnallemme. 

Ihmeellistä tässä on, ettei Riveria ole kuullut lainkaan kuntia. Me omistamme koulutuskuntayhtymän. Ymmärrämme toki, että nuorten määrän laskiessa ja Venäjän rajan ollessa kiinni opiskelijamäärät laskevat. Kuntayhtymän talous on kuitenkin hyvässä kunnossa. Leikkausten vaikuttavuus on arvioitava, miten se vaikuttaa koko maakunnan elinvoimaan. 

Nyt on toiminnan aika. Istun tätä kirjoittaessa Bomballa Siun soten seminaarissa. Lieksan valtuston puheenjohtajan kanssa äsken keskustelimme asiasta. Riverian salassa tekemälle valmistelulle ei täällä kyllä ablodeerata. Siun soten toimintakulttuurissa tänäänkin tehdään päätöksiä kuntia kuullen, vaikka rahoitus tulee valtiolta.

Nyt meidän on muodostettava seutukuntamme yhteinen realistinen linjaus aloituspaikkojemme suhteen. Kaikilla tahoilla sitten viemme näkemyksemme läpi. Siihen tarvitaan kaikkia keskeisillä paikoilla toimivia luottamushenkilöitä, kuntajohtajia, maakunataliittoa ja tietysti vielä yrittäjiemme näkemystä. Nyt on luotava painetta Riverian hallituksen jäsenille.

Aivan lähiaikoina saamme Lieksan kaupungilta kutsun vierailulle. Kaupungeilla  on tuoreet johtajat. Katsotaan, mitä yhteistä meillä on edunvalvontasektorilla. Niin ja minulla on valmiina naapureille viemisinä uudet Nurmeksen historiakirjat.

Lieksan valtuusto kävi opintomatkalla viime viikolla Ylä-Savossa. Siellä kunnat ovat verkostoituneet keskenään esimerkillisesti toistensa vahvuuksia tukien.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini